Hendak sertai kami? Sila lah ke sini dan jika anda hendak berkongsi artikel di sini, hantarkan karya anda disini.

Hidup Tanpa Isteri | Ariff Budiman

Artikel dari Ariff Budiman bin Zainal AbidinSewaktu aku menemani arwah Siti Aishah di hospital, Beliau telah diberi hadiah sebuah buku oleh seorang sahabat beliau. Buku yang bertajuk Hidup Tanpa Suami. Katanya, " Abang bacalah dulu. Siti nak terlelap sebentar ". Aku membiarkan isteriku lelap seketika sambil aku membaca cerita satu persatu. Semuanya berkisarkan tentang kisah isteri kepada tahanan ISA. Aku begitu kagum dengan semangat juang yang telah Allah berikan kepada mereka. Daripada seorang yang hanya menangis keseorangan mengenangkan nasib yang menimpa mereka dan akhirnya mereka bangun untuk menentang dan sekaligus mengubah penghidupan mereka.

Aku berfikir seorang diri bagaimana pula rasanya aku akan hidup tanpa isteri. Memang aku tidak sanggup. Setelah isteriku tersedar dia bertanya aku sudah dibaca atau belum buku itu. Aku hanya mengiakan saja. Tiba-tiba dia berkata, " Bang macam mana pula abang akan hidup tanpa isteri ". Aku terkejut dan hanya terdiam. Hampir setiap hari aku asyik memikirkan akan kata-kata ini. Akhirnya Allah jua yang mengetahuinya Siti Aishah pergi meninggalkan kami buat selama-lamanya.

Begitu perit aku menanggung dugaan ini. Makan minum serta keadaan diriku tidak aku pedulikan. Aku begitu merindui akan arwah isteriku. Setiap hari aku pasti meratapi pemergiannya. Dimana saja aku pandang sudah pasti wajah isteriku yang aku lihat. Senyumnya, tangisan kesakitan bermain di hadapanku. Aku hampir menjadi gila. Bila aku pulang kerumah pasti aku akan meraung seorang diri bila melihat hasil kerja isteriku. Rupanya Allah kalau memberi dugaan pasti dia menyayangi orang itu. Setiap hari aku berdoa dan menyerahkan segala urusan jodohku kepadanya. Selepas 5 bulan Siti Aishah meninggalkan kami, aku telah bertemu jodoh alhamdulillah. Begitu cepat sekali aku mendapat jodoh kata rakanku.

Semuanya berjalan dengan baik. Kini tinggal 8 hari lagi aku akan melangkah kealam yang baru. Alam yang pastinya mempunyai dugaan yang lain. Hari ini sahabat baik Siti Aishah telah mengadakan gotong royong membersih rumahku. Mereka menggunakan kepakaran yang sedia ada untuk mengubah corak baru dalam rumahku. Kini rumahku yang suatu ketika tersusun rapi dan kemas, kemudian bertukar menjadi seperti tempat medan pertempuran selepas kematian isteriku. Kini ia begitu kemas dan aku merasa amat tenang sekali. Bila aku melihat bilikku, hilang terus gambaran yang lama selepas ia bertukar posisi.Terima kasih tak terhingga kepada mereka semua. Walaupun ada tugasan dirumah, namun suami mereka mengizinkan mereka datang untuk membantu aku. Semoga Allah memberi keharmonian dalam rumahtangga mereka. Aku berdoa kepada Allah agar jodoh ini berpanjangan. Hampir 6 bulan aku begitu perit Hidup Tanpa Isteri. Semoga aku menyayangi si dia sepertimana aku menyayangi Siti Aishah.